Kombiwar - mniejszy brat piekarnika
Kombiwar to zapomniane urządzenie, które z łatwością zastąpi nam mini piekarnik czy elektryczny grill. Nie zajmuje dużo miejsca, a dania z niego wychodzą chrupiące i soczyste. Jeśli nie chcemy inwestować w drogi piekarnik, kombiwar to idealne rozwiązanie.
Kombiwar - budowa i zasady działania
Kombiwar jest następcą popularnego kiedyś prodiża. Zbudowany z podstawy, na której jest osadzony okrągły, szklany pojemnik na żywność, wewnątrz znajduje się ruszt, na którym układa się składniki. Całość wieńczy pokrywa. Pokrywa od strony wewnętrznej ma halogenową grzałkę i wentylator, na zewnątrz jest panel sterowania.
Jak działa kombiwar? Grzałka zamienia energię elektryczną w ciepło, a wentylator rozprowadza gorący strumień powietrza wewnątrz pojemnika. W misie powstaje termoobieg, a równomiernie poruszające się gorące powietrze piecze potrawy. Podczas pieczenia składniki powinny być odrobinę oddalone od ścianek naczynia, tak by zapewnić swobodny obieg i równomierne rozłożenie się temperatury.
Kombiwar - co w nim przygotujemy?
Kombiwar jest bardzo uniwersalnym i wszechstronnym urządzeniem. Łatwo można w nim przygotowywać rozmaite dania. Większość producentów dołącza do maszyny książeczkę z przepisami oraz informacjami, jak dobrać czas i temperaturę do pieczenia, gotowania czy grillowania poszczególnych potraw.
Funkcje kombiwaru:
- podgrzewanie potraw - wystarczy włożyć danie, które chcemy podgrzać, ustawić temperaturę na ok. 50 stopni i gotowe. Przez przeźroczystą misę kontrolujemy, czy nic się nie przypala.
- rozmrażanie - postępujemy podobnie, jak przy podgrzewaniu, z tym że warto co kilka minut sprawdzać tempo podgrzewania.
- gotowanie na parze - na dno misy wlewamy wodę, a produkty układamy na wkładce z dziurkami.
- smażenie - kombiwar doskonale nadaje się do smażenia frytek. Aby były chrupiące, najlepiej skropić je olejem, przed włożeniem do szklanej misy. Temperaturę i czas ustawiamy wg zaleceń producenta.
- grillowanie - na ruszt wkładamy wcześniej zamarynowane mięso czy ryby, aby nie były suche i przypalone, warto owinąć je folią aluminiową.
- pieczenie - kombiwar umożliwia też pieczenie, które odbywa się dużo szybciej niż w zwykłym piekarniku. Do urządzenia jest dołączona specjalna tacka, na którą wykładamy składniki do pieczenia.
Dania pieczone w kombiwarze są mniej tłuste, lecz soczyste i aromatyczne. W kombiwarze można przygotować sobie pyszne śniadanie: zarumienić grzanki i przygotować jajka w sposób, jaki lubimy.
Jak wybrać odpowiedni kombiwar?
W zależności od tego, jak często będziemy używać kombiwaru i czy jest on podstawowym urządzeniem w domu - dobieramy kombiwar z odpowiednią ilością programów. Urządzenia różnią się zakresem temperatur. Z reguły najwyższa temperatura jest podobna i ma wartość ok. 250 stopni, ale minimalna może być różna. Jeśli będziemy rozmrażać i podgrzewać posiłki, warto wybrać te z jak najniższą temperaturą minimalną.
Zdecydowana większość kombiwarów ma mechaniczne sterowanie pokrętłami. Ręcznie ustawiamy program, temperaturę oraz czas. Obudowa kombiwaru musi być solidna, a pokrywa powinna się łatwo zdejmować czy odkręcać po zakończeniu gotowania. Obudowa powinna też być zrobiona z materiałów, które się nie nagrzewają, tak by się nie poparzyć przy wyjmowaniu gotowych dań. Sprawdź także produkty z kategorii: szybkowary, parowary, ryżowary, szynkowary, piece do pizzy, cyrkulatory sous vide oraz garnki elektryczne.