Filtry do kawy w Media Expert
Filtry do kawy należą do niezbędnych akcesoriów nie tylko do zaparzania kawy w ekspresie przelewowym, ale również innymi metodami wykorzystującymi tak zwany przelew. Należą do nich stosunkowo nowe, ale wciąż zyskujące na popularności alternatywne metody zaparzania, takie jak dripp, chemex i aeropress. Wybierając filtry do kawy, warto znać odpowiedni rozmiar, a także zdecydować, czy chcemy używać filtrów jednorazowych, czy wielokrotnego użytku. Filtry poza wielkością i materiałem wykonania różnią się też rodzajami, a ich mnogość może przyprawić o zawrót głowy.
Rodzaje filtrów do kawy
Filtry do kawy dzieli się na cztery podstawowe rodzaje, które opierają się na ich budowie. Pierwszym z rodzajów są filtry stożkowe, których wymiar należy dobrać do zaparzacza. Drugi rodzaj to filtry z płaskim dnem i warto tu zaznaczyć, że z uwagi na konstrukcję wymagają przechowywania w pudełku. Trzecim rodzajem są filtry podwójnie zaginane, z dnem w kształcie linii. Ich szczególnymi zaletami są prostota użycia i łatwe przechowywanie. Ostatni rodzaj to filtry okrągłe. Są najmniejsze ze wszystkich filtrów do kawy.
Jednorazowe czy wielokrotnego użytku?
Filtry do kawy występują w dwóch formach: jako produkty jednorazowego lub wielokrotnego użytku. Filtry jednorazowe wykonane są z papieru. Nierzadko składa się na niego kilka warstw papieru w kolorze białym lub brązowym. Filtry wielokrotnego użytku mogą być wykonane z dobrej jakości cienkiego tworzywa sztucznego lub stali. Drugi rodzaj filtrów nierzadko można myć w zmywarce.
Zobacz także produkty z kategorii: kawa Lavazza, kawa Dallmayr, kawa Starbucks, kawa Jacobs, kawa Davidoff, kawa Tchibo, kawa Kimbo, kawa Costa, kawa Segafredo, kawa espresso, kawa Pellini, kawa w saszetkach, kapsułki Tchibo, kapsułki Dolce Gusto, kawa capuccino, kawa Woseba, kawa czarna, RL9 coffee, kawa Vaspiatta, kawa Etno, kawa De Longhi, kawa Bialetti oraz kawa bezkofeinowa i kapsułki Starbucks.