Poradniki Eksperta

Jaki przepływowy podgrzewacz wody do kuchni?

Zdaniem eksperta

Jaki przepływowy podgrzewacz wody do kuchni?

 2023-07-20 

Kuchnia jest jednym z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu. Co więcej, wiele osób wręcz określa ją jako „serce domu”. Warto zatem postarać się o to, by rozwiązania w niej zastosowane, były jak najbardziej skuteczne, a przy okazji pozwoliły zaoszczędzić pieniądze, jeżeli tylko się da. Jaki podgrzewacz przepływowy do kuchni zapewni Ci ciepłą wodę w zlewie? Czy aby móc chociażby zmywać naczynia w ciepłej wodzie, musimy wydawać duże pieniądze? Przekonajmy się!

Jakie są rodzaje podgrzewaczy?

Istnieją dwa podstawowe rodzaje podgrzewaczy do wody – pojemnościowe i przepływowe. Zanim zdecydujesz się na którykolwiek z nich, warto byś dowiedział się, jak działają poszczególne urządzenia, jakie są ich wady oraz zalety i które z rozwiązań okaże się idealnym, do Twojego domu lub mieszkania.


Zacznijmy od podgrzewaczy pojemnościowych. Być może ta nazwa nic Ci nie mówi, lecz wystarczy przywołać hasło „bojler”, by każdemu pojawiło się przed oczami znane, większych lub mniejszych rozmiarów urządzenie. Na czym polega działanie podgrzewaczy pojemnościowych? W środku urządzenia znajduje się specjalny zbiornik, który magazynuje wodę, tym samym ją podgrzewając. Istotnym elementem bojlera jest również izolacja wokół zbiornika wewnętrznego. Im lepiej będzie działała izolacja, tym wolniej woda będzie wytracała swoją wysoką temperaturę, a to z kolei przełoży się na niższe rachunki za ogrzewanie. Istnieją dwa rodzaje podgrzewaczy pojemnościowych – ciśnieniowe i bezciśnieniowe. Te pierwsze – ciśnieniowe – zazwyczaj mają dużo większą pojemność, gdyż zaopatrują w ciepłą wodę cały dom. Z pomocą wytwarzanego wysokiego ciśnienia, woda transportowana jest z jednego miejsca do łazienek, toalet, czy kuchni. Bojlery bezciśnieniowe natomiast są mniejsze i z reguły „obsługują” tylko jedno pomieszczenie, nie pompując wody na większe odległości.


Jakie są zalety i wady tego rozwiązania? Z atutów możemy wyróżnić gotowość dość dużych ilości gorącej wody „od razu” (chyba że w zbiorniku skończy się woda). Niestety, stosowanie bojlerów wiąże się też z wyższymi kosztami – zarówno samej instalacji urządzenia oraz ewentualnych rur, a także zwykłej eksploatacji. Czy podgrzewacze przepływowe będą lepszym rozwiązaniem?


Podgrzewacze przepływowe działają w zupełnie odmienny sposób, od swojego poprzednika. Zamiast podgrzewać duże ilości wody i utrzymywać ich temperaturę, proces ogrzewania dokonuje się bezpośrednio na płynącej w rurach wodzie. Zazwyczaj montowane w okolicy baterii przy zlewie, umywalce czy wannie sprzętu, na bieżąco podgrzewają tyle wody, ile jednorazowo potrzebujesz. Jakie są więc zalety tego rozwiązania? Przede wszystkim obniżają się koszty instalacji urządzenia, ale także spadają wydatki na energię potrzebną do ogrzewania wody. Nie można również nie zauważyć oszczędności miejsca, które należy wygospodarować w porównaniu z podgrzewaczami pojemnościowymi. Jakie są wady tego rozwiązania? Podgrzewacz przepływowy, będzie w stanie ogrzać wodę w maksymalnie jednym pomieszczeniu. Tym samym, jeżeli chcemy wodę w domu ogrzewać w całości tego rodzaju urządzeniami, musimy je zakupić w odpowiednio większej liczbie. Innym minusem jest potrzeba odczekania chwili, aż z baterii poleje się ciepła woda. Mimo wszystko, wydaje się, że to przepływowy rodzaj urządzeń jest bardziej uniwersalny i opłacalny. Jaki przepływowy podgrzewacz wody do kuchni wybrać i na co zwrócić uwagę?

Ciśnienie

Aby dowiedzieć się, jaki przepływowy podgrzewacz wody do kuchni jest najlepszy, należy rozważyć kilka czynników. Jednym z nich jest ciśnienie. Jest to o tyle ważna zmienna, że potrafi wpływać na ogólne działanie urządzenia. Każdy z podgrzewaczy posiada zakres ciśnienia, które może obsługiwać. Jeżeli ciśnienie okaże się zbyt wysokie lub niskie, podgrzewacz uruchomi mechanizm bezpieczeństwa i przestanie podgrzewać wodę. Warto dowiedzieć się, jakie jest minimalne i przewidywane maksymalne ciśnienie wody w Twoim domu.

Regulacja temperatury

Warto zastanowić się również, w jaki sposób chciałbyś, by woda w Twoim podgrzewaczu była podgrzewana. Sposób hydrauliczny jest prostszy i w zależności od ciśnienia wody, będzie inaczej podgrzewał wodę. Im większe będzie ciśnienie, czyli więcej wody będzie się wylewało w określonym czasie, tym temperatura cieczy będzie spadała. Podgrzewacze regulowane elektrycznie są bardziej precyzyjne i najczęściej sam możesz ustalić natężenie wody, przez co możesz ograniczyć jej zużycie.

Moc

Ostatnim czynnikiem, na który warto zwrócić uwagę, jest moc urządzenia. Im wyższa, tym szybciej podgrzana będzie woda. Jest to o tyle istotny czynnik, że jeżeli moc urządzenia będzie zbyt niska w porównaniu do miejsca, w którym jest zamontowane, woda może wydobywać się zdecydowanie zbyt wolno. Zazwyczaj powinniśmy oczekiwać, by w klasycznej umywalce czy zlewie, woda leciała z natężeniem pięciu litrów na minutę, a w wannie czy pod prysznicem, aż 10 litrów na minutę. Warto więc dostosować konkretny model urządzenia do miejsca, w którym będzie się znajdowało. Podgrzewacz przepływowy o mocy 3kW, może okazać się zdecydowanie za słaby do montażu przy wannie. W kuchni jednak 3-4 kW powinny dać radę. Teraz wiesz już wszystko, by odpowiedzieć sobie na pytanie, jaki przepływowy podgrzewacz wody do kuchni wybrać!

Powrót

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert