Poradniki Eksperta

Garnki do gotowania na parze – jakie wybrać?

Zdaniem eksperta

Garnki do gotowania na parze – jakie wybrać?

 2023-08-10 

Odpowiednia dieta, jest podstawą zdrowego trybu życia. Trzeba zwracać uwagę nie tylko na to co jemy, ale też na to, w jaki sposób przygotowujemy potrawy. Przestawienie się na gotowanie beztłuszczowe, to najlepsze co możemy zrobić dla naszego organizmu. W zmianie kulinarnych przyzwyczajeń, pomogą nam specjalne naczynia stworzone z myślą o najlepszym i najzdrowszym sposobie przygotowywania potraw. Jaki garnek do gotowania na parze wybrać i co warto o nim wiedzieć?

Gotowanie na parze – zalety

Dobre nawyki żywieniowe, zapewnią nam potrzebną porcję witamin i minerałów, ułatwią walkę z cholesterolem i wysokim poziomem cukru, pozytywnie też wpłyną na nasz wygląd i samopoczucie. Gotowanie na parze, to najlepszy i najprostszy sposób na przygotowanie lekkostrawnych posiłków, doskonale sprawdzających się w diecie odchudzającej lub podyktowanej kwestiami zdrowotnymi, np. nadmiarem cholesterolu lub chorobami sercowo-naczyniowymi.

Jak gotować na parze?

Ten sposób obróbki termicznej, to nic innego jak przygotowywanie potraw w wysokiej temperaturze – zamiast tłuszczu czy wody, przygotowaniem składników zajmuje się gorąca para wytwarzana poprzez podgrzanie wody.


Gotować możemy na kilka sposobów. Oprócz klasycznych parowarów, możemy korzystać ze stalowych, czy silikonowych nakładek na garnki, bambusowych parowników, a także specjalnych misek, których używamy w mikrofalówce oraz bardzo popularnych naczyń, stworzonych z myślą o takim sposobie przygotowywania potraw. Jakie produkty możemy w ten sposób przyrządzić? Prawie wszystkie: mięso, ryby, warzywa, kasze, ryże, owoce, a nawet desery.

Parowary w naszej ofercie:

Budowa garnków do gotowania na parze

Garnki do gotowania na parze różnią się m.in. pojemnością, czy materiałem gotowania – wspólna jest za to budowa. Każdy z nich musi składać się z trzech podstawowych elementów.


Pierwszym jest klasyczny garnek, do którego wlewamy wodę. Tak naprawdę jeśli mamy nakładkę do gotowania na parze, to możemy wykorzystać taki, który już mamy w kuchni. Lepiej jednak zainwestować w pełny zestaw, dający nam pewność, że wszystkie elementy naczynia będą do siebie idealnie pasować.


Sercem naczynia jest sitko, nazywane też wkładem – to na nim układamy gotowane produkty. Co ważne, musi mieć ono wygodne uchwyty, ułatwiające bezpieczne podnoszenie gorącego sitka. Co ważne, liczba wkładów zależy już od konkretnego modelu i zazwyczaj waha się od 1 do 4.


Ostatnim, równie ważnym elementem, jest szczelna pokrywka. Najczęściej jest ona szklana, co pozwala kontrolować kolejne etapy gotowania. Jej charakterystyczną cechą jest niewielki otwór, odprowadzający nadmiar pary. Kupując tego typu garnek, warto zwracać uwagę na rodzaj uchwytu na pokrywce. Ważne, żeby był wygodny i nie nagrzewał się pod wpływem wysokiej temperatury.

Jaka kuchenka, taki garnek

Decydując się na zakup naczynia, trzeba barć pod uwagę rodzaj naszej kuchenki – nie każdy nadaje się do stosowania na płytach indukcyjnych. Tak naprawdę, wszystko zależy od materiału wykonania i jego właściwości. W tym przypadku, najważniejszą kwestią jest rodzaj dna, które musi mieć, m.in. właściwości ferromagnetyczne – tylko w ten sposób płyta będzie w stanie wykryć naczynie. Co więcej, dno powinno być płaskie, mieć 5-10 mm grubości i 3-6 warstw – każda z nich spełnia inną funkcję.


Jeśli zastanawiasz się, jaki garnek do gotowania na parze kupić i który będzie nadawał się do stosowania na płycie indukcyjnej, to koniecznie zwracaj uwagę na opisy naczyń – to tam znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.

Materiał wykonania ma znaczenie

Garnki do gotowania na parze, od klasycznych modeli, różnią się przeznaczeniem. Po wyciągnięciu wkładu mogą służyć np. do gotowania zup i odwrotnie – wystarczy do zwykłego garnka dokupić specjalny wkład, żeby był przystosowany do takiej obróbki termicznej. Prawda jest taka, że kupienie całego „zestawu”, jest dużo prostszym i wydajniejszym rozwiązaniem.


Z jakiego materiału powinien być wykonany garnek do gotowania na parze? Przeglądając oferty producentów, nie da się nie zauważyć, że obecnie królują modele zrobione ze stali nierdzewnej. Stal 18/10 odznacza się dużą wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia. Co więcej, wykonane z niej naczynia szybko się nagrzewają, dobrze przewodzą ciepło, są lekkie, łatwe w czyszczeniu i można ich używać na kuchenkach indukcyjnych.


Kolejnym materiałem, o którym trzeba wspomnieć, jest żeliwo, które szybko się nagrzewa, ale też długo utrzymuje ciepło. Garnki tego typu są drogie, dosyć ciężkie, ale za to bardzo wytrzymałe i to właśnie za to płacimy. Modele do gotowania na parze, można podzielić na dwa rodzaje. Do pierwszego zaliczmy naczynia w całości wykonane z żeliwa – mowa również o wkładach i pokrywkach. Drugi typ, znacznie popularniejszy, to naczynia mające żeliwny garnek, stalowe lub szklane sitko i szklaną pokrywkę. Naczynia żeliwne są bezpieczne dla zdrowia, nie wchodzą w reakcje z potrawami i nie wpływają na ich smak.


Wśród garnków do gotowania na parze, znajdziemy także modele wykonane ze szkła żaroodpornego, pozwalającego na kontrolę procesu gotowania. Warto wspomnieć, że szklane są tylko wkłady oraz pokrywka – samo naczynie najczęściej wykonane jest z ceramiki lub innego materiału.


Kolejną propozycją są produkty emaliowane, mające bardzo charakterystyczne zdobienia i kolory. Podobnie jak w przypadku garnków żeliwnych, sitko może być emaliowane lub szklane. Trzeba pamiętać, że wymagają one szczególnego traktowania – są mało odporne na uszkodzenia, a odpryski warstwy emalii są dla nich największym zagrożeniem.


Tak naprawdę, każdy typ naczynia ma swoje wady i zalety. Jeśli zastanawiasz się, jaki garnek do gotowania na parze będzie najlepszy, najpierw ustal priorytety – dla jednych będzie to waga, dla innych cena, czy rodzaj pokrywki.

Jak gotować?

Wiesz już, jaki garnek do gotowania na parze będzie dla Ciebie najlepszy. Zatem, jeśli rozpoczynasz przygodę z gotowaniem na parze, musisz znać kilka zasad sprawdzających się zarówno w garnkach, jak i parowarach. W tych pierwszych jest to o tyle istotne, że nie masz możliwości automatycznego nastawienia mocy i czasu gotowania. Wszystko rozchodzi się o sposób ułożenia konkretnych produktów. Złota zasada mówi, że na niższych poziomach kładziemy te surowce, które wymagają dłużej obróbki termicznej. Dlatego na pierwszym sitku układamy ziemniaki, potem np. warzywa, a na samej górze delikatne ryby.


Koniecznie zastanów się, jakie potrawy będziesz przygotowywać w tego typu garnku. W zależności od tego, czy będzie to obiad składający się z kilku produktów czy tylko podgrzewanie warzyw, musisz zadecydować, jak duże naczynie będzie Ci potrzebne. Nie chodzi tylko o jego pojemność, ale głównie o liczbę wkładów. Osobom, które rzadko będą sięgać po te naczynia, proponujemy modele z jednym sitkiem. Jeśli jednak gotujemy dużo, często i do tego zróżnicowane posiłki, to zestaw np. czteroelementowy będzie najlepszym rozwiązaniem. Pamiętaj, że zawsze możesz używać np. dwóch wkładów, a resztę po prostu schować – ważne, że masz możliwość wyboru.


Garnki do gotowania na parze, to naczynia bardzo uniwersalne, mimo tego że mają określone przeznaczenie. Przede wszystkim, możesz używać ich do zwykłego gotowania, np. zup czy warzyw – masz naczynie i pokrywkę. Wkłady zwiększają ich możliwości, pozwalając na dużo większe eksperymenty kulinarne. Co więcej, duża część z nas nadal nie docenia tego sposobu przygotowywania potraw, który kojarzy się z brakiem smaku. Wielu osobom wydaje się, że gotowanie na parze sprawi, że nasze posiłki będą po prostu mdłe. Nic bardziej mylnego. Ten sposób obróbki termicznej gwarantuje zachowanie wartości odżywczych produktów oraz ich naturalnego smaku, o którym często zapominamy. Dlatego też garnek do gotowania na parze, będzie dobrą odmianą dla wielbicieli smażonych potraw, którzy mimo wszystko szukają nowych smaków.

Parowary w naszej ofercie:

Powrót

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert