Poradniki Eksperta

Jak suszyć grzyby w suszarce?

Zdaniem eksperta

Jak suszyć grzyby w suszarce?

 2022-09-19 

Grzyby można przechowywać i przedłużać ich przydatność do spożycia, na kilka rożnych sposobów. Do najbardziej popularnych, należą marynowanie i suszenie. Poza tymi formami, najlepiej spożywać leśne dary od razu, po ich zebraniu. Dłuższe przechowywanie surowych grzybów, sprzyja ich szybkiemu psuciu. Grzyby pleśnieją, gniją, a także robaczeją, nawet jeśli zebraliśmy okazy z pozoru zdrowe, dlatego warto o nie zadbać. Marynowane w occie, będą idealnym dodatkiem do zimowych potraw. Jednak możliwość najdłuższego przechowywania, zapewnia ich suszenie. To też możemy wykonywać na kilka sposobów. Najlepsze efekty osiągniemy, susząc grzyby w piekarniku, choć to czasochłonne, a także w specjalnych urządzeniach, zwanych automatycznymi suszarkami spożywczymi. O tym, jak suszyć grzyby w suszarce spożywczej, dowiecie się z naszego poradnika.

Przygotowanie grzybów do suszenia


Zanim przejdziemy do tego, jak suszyć grzyby w suszarce do grzybów, zacznijmy od ich prawidłowego przygotowania. Leśne zbiory najpierw warto rozłożyć na dużej płaskiej powierzchni, aby odparowały wilgoć. Pod grzybami rozłóżmy gazety, które bardzo dobrze ją absorbują.


Czyszczenie grzybów


Kolejną ważną czynnością, jest ich staranne oczyszczenie. Co ważne, grzyby przeznaczone do suszenia, muszą być czyszczone tak zwaną metodą „na sucho”. Zwykle nóżki oblepione są sporą ilością ziemi, a na kapeluszach mogą znajdować się resztki mchu, liście i leśne igliwie. To wszystko musimy dokładnie usunąć. Sprawdzamy również, czy grzyby są zdrowe. W tym celu, szukamy na ich powierzchni charakterystycznych dziurek. Grzyby z dziurkami odkładamy, bo w środku na pewno są robaki.


Porcjowanie grzybów


To ważna czynność dla prawidłowego suszenia i uzyskania odpowiednich efektów. Duże kapelusze warto podzielić na mniejsze kawałki, aby były jak najbardziej zbliżone do siebie wielkością. Zazwyczaj oddzielnie suszymy nóżki i kapelusze, a potem wykorzystujemy je do różnych potraw. Dobrze wysuszone nóżki, możemy zmielić w młynku, a potem używać jako sypkiej przyprawy do mięs i sosów. Jeśli w kuchni używamy suszonych grzybów, a zwłaszcza kapeluszy w całości i w ten sposób będziemy je suszyć, również warto je dobrać pod względem wielkości.

Suszarki do grzybów w naszej ofercie:

Czas suszenia i temperatura

Podczas suszenia grzybów, oprócz ich prawidłowego przygotowania, ważne będą dwa parametry: czas i temperatura. Pytanie pierwsze brzmi: jak długo suszyć grzyby w suszarce? Na to nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ wszystko zależy od tego, ile grzybów suszymy w jednym cyklu, jakiej są wielkości, a także, jakiego gatunku. Suszenie w suszarce trwa od 4 do 8 godzin. Najdłużej, bo około 10 godzin suszą się maślaki, ponieważ zawierają najwięcej wody. Dla ich efektywniejszego suszenia, możemy je najpierw podsuszyć w piekarniku w temperaturze około 30 stopni Celsjusza, a po godzinie lub dwóch, przełożyć do suszarki i dokończyć proces. Podczas suszenia maślaków, ważne jest monitorowanie tego procesu, ponieważ suszone nawet długo, ale w niskiej temperaturze, mogą pleśnieć. Takie grzyby nie nadają się później do przechowywania, a tym bardziej do spożycia.


Kolejne pytanie to: w jakiej temperaturze suszyć grzyby w suszarce? To również zależeć będzie od naszych zbiorów. Optymalna temperatura do suszenia grzybów w suszarce to od 70 do 90 stopni Celsjusza. Wpływ na to, będzie miała także sama suszarka i jej możliwości w tym zakresie. Wysokość temperatury suszenia, a także gotowość sprzętu do pracy, w głównej mierze zależy od tego, w jaką moc wyposażona jest nasza suszarka. Im wyższa moc, tym większy zakres temperatur i szybsze przygotowanie do suszenia.

Jaka suszarka do grzybów najlepsza?

Najlepsza suszarka do grzybów to taka, która będzie odpowiadała na potrzeby użytkownika. Ważnymi parametrami będą moc, wielkość i liczba sit, a także łatwość przechowywania. Przechowywanie ma niezwykle istotny aspekt, ponieważ jest to sprzęt, którego używamy sezonowo, dlatego dobrze byłoby, gdyby łatwo mieścił się w kuchennej szafce lub pawlaczu. Niektóre modele posiadają funkcję zwijanego kabla, co również wpływa na komfort składowania. Od wielkości i ilości sit, zależeć będzie pojemność suszarki. 


Najbardziej popularne są modele wyposażone w 5 – 7 sit o średnicy od 25 do 28 cm, które dodatkowo są przeźroczyste. Materiał wykonania, przez który możemy obserwować proces suszenia, poprawia komfort użytkowania, ponieważ możemy monitorować nasze zbiory i w razie czego, szybko zareagować, np. wtedy, gdy zauważymy, że któryś kawałek spleśniał lub jest zbyt wysuszony. Praktycznym udogodnieniem jest również przeźroczyste wieko, przez które widzimy suszące się grzyby i nie musimy go otwierać, a przy tym nie wytrącamy ciepła, znajdującego się w urządzeniu. Jeśli mamy dużą suszarkę, a niewiele grzybów do suszenia, jak suszyć grzyby w suszarce, aby z jednej strony proces był prawidłowy, a z drugiej nie zużywać wiele prądu? 


Na etapie wyboru sprzętu, warto wybrać taki, którego sita możemy wyjmować i w razie potrzeby włożyć ich mniej lub więcej do pełnego cyklu suszenia. Takie suszarki są coraz bardziej popularne, ponieważ elastycznie dostosowują się do potrzeb użytkownika. Nowoczesne modele, wyposażone są w czytelne wyświetlacze i panele sterowania, na których możemy ustawić wszystkie ważne parametry.

Powrót

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert