Poradniki Eksperta

Jak używać zaparzacza do kawy?


Zaparzacz do kawy, to jedno z najprostszych urządzeń do zaparzania tego napoju. Obok niego, producenci oferują szereg sprzętów, które niemal za naciśnięciem jednego guzika, wyczarują nam specjały z dodatkiem mlecznej pianki i ciepłego mleka. Automatyczne ekspresy do kawy są proste w obsłudze i użytkowaniu, niemniej do prawidłowego działania potrzebują zasilania w energię elektryczną Z kolei zaparzacze do kawy są sprzętami mobilnymi, które możemy zabrać ze sobą w dowolne miejsce i przygotować kawę dosłownie w kilka minut. To bardzo wygodne rozwiązanie, które dodatkowo nie ogranicza nas do czysto palonych ziaren kawy. Możemy w nim również zaparzać kawy smakowe, aromatyzowane, a także z dodatkiem cukru i rozmaitych syropów. Jak używać zaparzacza do kawy, aby działał sprawnie przez długie lata, a kawa w nim przygotowywana była smaczna i aromatyczna? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w naszym poradniku.



Jak używać zaparzacza do kawy


Budowa zaparzacza do kawy


Jak używać zaparzacza do kawy tłokowego, a jak ciśnieniowego? Sprawdźmy najpierw, jak są zbudowane oba typy. To będzie z pewnością pomocne w wyborze domowego sprzętu.


Zaparzacz z tłokiem


Tego rodzaju zaparzacz, składa się zwykle z dwóch lub trzech części. Konstrukcja może się różnić w zależności od modelu i producenta. Główną część zaparza tłokowego stanowi naczynie, do którego wsypujemy zmieloną kawę i wlewamy wodę o odpowiedniej temperaturze. Naczynie to zazwyczaj wykonane jest z hartowanego szkła, choć wiele modeli wyposażonych jest również w plastikowy zbiornik. Im większy zbiornik zaparzacza, tym większą ilość kawy będziemy mogli zaparzyć za jednym razem. Najbardziej popularne zaparzacze tłokowe to te, o pojemności około 0,5 litra, które przygotowują w jednym cyklu napar na dwie filiżanki kawy o pojemności około 200 ml. Górną część sprzętu stanowi pokrywa z tłokiem, na końcu którego umieszczone jest sitko. Sitko jest metalowe, a górna pokrywa, w zależności od modelu i ceny zaparzacza, może być wykonana z plastiku, szkła lub stali nierdzewnej. Warto dodać, że w zaparzaczu tłokowym z powodzeniem zaparzymy również herbatę. Zatem jest to sprzęt wszechstronny. Jego niewątpliwą zaletą jest też brak konieczności dodatkowego źródła zasilania. Zaparzacze tłokowe, zwłaszcza te mniejsze, są lekkie i łatwo je transportować. Z łatwością zmieszczą się w plecaku, czy walizce. Możemy więc cieszyć się aromatyczną kawą również podczas wycieczek, czy biwaków.


Sprawdź również: Jak działa zaparzacz do kawy?


Zaparzacze w naszej ofercie:



Kawiarka


Kawiarka jest tak zwanym zaparzaczem ciśnieniowym. Kawa zaparza się pod wpływem wytwarzanego w dolnej części urządzenia ciśnienia. Sprzęty te składają się z trzech części: podstawy, do której wlewamy wodę; sitka, w którym umieszczamy mieloną kawę oraz górnej części, w której zbiera się zaparzony napar. Rozróżniamy dodatkowo trzy rodzaje kawiarek, różniące się materiałem wykonania. Najbardziej popularne są te wykonane z aluminium. Dostępne są w ofercie niemal każdego producenta akcesoriów do zaparzania kawy. Tylko one odznaczają się oryginalnym, charakterystycznym, kanciastym kształtem. Ich zaletą jest dostępność.


Niedogodnością może być fakt, że po pewnym czasie aluminium może wpływać na smak zaparzanej kawy. Niewiele jest też modeli możliwych do użytkowania na płytach indukcyjnych. Kolejny typ stanowią kawiarki wykonane ze stali nierdzewnej. Występują one w rozmaitych kształtach, a nawet kolorach. Materiał ten jest łatwy do utrzymania w czystości, a także wytrzymały na uszkodzenia i korozję. Wiele nowoczesnych modeli kawiarek elektrycznych jest wykonanych właśnie z tego materiału. Ostatni typ, to kawiarki porcelanowe. Są najmniej popularne i odznaczają się wyższą ceną od pozostałych typów. Niemniej wyglądają bardzo estetycznie i są oryginalną ozdobą każdego stołu podczas rodzinnego spotkania. Niezależnie od materiału wykonania, najbardziej popularne kawiarki to te, o pojemności od 2 do 4 filiżanek.


Kawiarki w naszej ofercie:



Jak dbać o zaparzacz do kawy?


Zaparzacz do kawy, jak każde urządzenie kuchenne wymaga czyszczenia i okresowej konserwacji. Warto więc wiedzieć, nie tylko jak używać zaparzacza do kawy, ale również jak o niego dbać na co dzień. Czyszczenie i mycie należy przeprowadzać każdorazowo po użytkowaniu sprzętu. Warto sprawdzić, czy producent zezwala na mycie całości lub części zaparzacza w zmywarce. Jeśli tak, skorzystajmy z tej wygody. Jeśli nie, pozostaje nam mycie ręczne. Niezależnie od rodzaju zaparzacza, najbardziej zabrudzonym i najtrudniejszym do wyczyszczenia elementem jest sitko. To w nim umieszczana jest mielona kawa i zalegają fusy. O ile z kawiarki wystarczy je po prostu wyrzucić do odpadów biodegradowalnych, a następnie przepłukać sitko ciepłą wodą, o tyle w zaparzaczu tłokowym jest to bardziej skomplikowane. Tu do pozbycia się resztek mielonej kawy warto użycz delikatnej szczoteczki, która usunie drobinki również z gumowej uszczelki. Następnie należy przepłukać cały element wodą pod ciśnieniem. Pozostałe części kawiarki i zaparzacza tłokowego myjemy tak, jak inne naczynia kuchenne. Wystarczą do tego ciepła woda i delikatny detergent. Po zakończeniu pielęgnacji, warto wytrzeć wszystkie elementy zaparzaczy do sucha.


Powrót

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert