Drylownica - czyli jak szybko pozbyć się pestek z owoców?
Każdy, kto robi przetwory, wie, jakim nieocenionym przedmiotem jest dobra drylownica. W ciągu kilku chwil można pozbyć się pestek z wiśni, czereśni, a nawet oliwek oraz śliwek. Do tego wszystko bez pryskającego dookoła soku.
Rodzaje drylownic
Dostępne są dwa rodzaje drylownic. Pierwszy z nich to przyrząd, do którego wkładamy każdy owoc pojedynczo, naciskamy stalową dźwignię i ostrze rozcinając owoc, usuwa z niego pestkę. Pestka wylatuje przez dziurkę, a owoc zostaje. Ten typ nadaje się do sporadycznego wykorzystania, ciągłe zaciskanie na dźwignię oraz wkładanie i wyjmowanie owoców mogą być uciążliwe.
Dużo lepszym i szybszym rozwiązaniem są drylownice z pojemnikiem na pestki. Owoce w większej ilości wkładamy do pojemnika, skąd pojedynczo wpadają do zagłębienia. W tym momencie naciska się na spust, pestka wpada do jednego zbiornika, a owoc do drugiego. Nic nie pryska ani nie rozlewa się. Ważne, aby owoce przeznaczone do drylowania zostały wcześniej wymyte i oczyszczone. Wtedy od razu owoce są przygotowane do dalszej obróbki. Ponieważ owoce mają różnej wielkości pestki, do każdego z nich jest inna drylownica.
Drylownica - jaką kupić?
Z całą pewnością drylownica z pojemnikiem jest o wiele wygodniejsza. Używając jej, mamy pewność, że sok z owoców nie będzie pryskał, a owoce zostaną od razu oddzielone od pestek. Dobra drylownica z pojemnikiem powinna być wykonana z bardzo dobrej jakości tworzywa sztucznego, odpornego na uszkodzenia. Ostrze powinno być zrobione ze stali nierdzewnej, tak by łatwo się czyściło i nie wchodziło w reakcję z kwasem z owoców. Podstawa drylownicy musi mieć antypoślizgowe dno. Sprawdź także produkty z kategorii: kostkarki do lodu, sokowirówki, blendery do smoothie, sokowirówki wolnoobrotowe, wyciskarki do cytrusów oraz maszynki do lodów.