Durszlak - niezbędny przedmiot w każdej kuchni
Durszlak to podstawowy przedmiot w każdy domu. Bez niego odcedzanie ugotowanych ziemniaków, makaronu czy fasolki byłoby niezwykle trudne. Dostępnych jest wiele modeli, zatem jak wybrać najlepszy?
Rodzaje durszlaków
Przy zakupie durszlaka warto sprawdzić materiał, z jakiego jest wykonany. Dostępne są modele zrobione z aluminium, stali nierdzewnej, plastiku czy silikonu. Durszlak można spotkać w dwóch rodzajach: stojący z nóżkami oraz z uchwytem
Cedzak stojący ma kształt misy, a także często posiada antypoślizgowe nóżki, dzięki czemu stabilnie stoi na blacie czy w zlewie. Z kolei durszlak z rączką wyglądem przypomina sito z zamontowanym długim uchwytem. Jest wygodniejszy, gdy chcemy przecedzony makaron wsypać na talerz - jedną ręką trzymamy talerz - drugą wsypujemy makaron. Rączka służy też do powieszenia durszlaka na haczyku. Na rynku dostępne są także małe łyżki cedzakowe - można ich używać do wyjmowania z zupy na przykład ziół.
Jak wybrać odpowiedni durszlak?
Jeśli mamy miejsce w kuchni, dobry wyborem będzie durszlak metalowy z nóżkami. Gdy wrzucimy do niego żywność, można zostawić go w zlewie do ocieknięcia, bez obawy, że jedzenie nadal będzie stykało się z wodą. Następnie bez problemu postawimy go na blacie.
Z kolei cedzak silikonowy łatwo się składa i nie zajmuje dużo miejsca. Jest estetycznie wykonany, dostępny w wielu kolorach, uprzyjemni z pewnością gotowanie w kuchni. Przy wyborze odpowiedniego durszlaka warto sprawdzić, jak duże ma otwory. Najlepiej wybrać ten z jak najmniejszymi, ponieważ wtedy mamy pewność, że nawet drobny makaron nam z niego nie wypadanie. Sprawdź także produkty z kategorii: wirówki do sałaty, dzbanki filtrujące, butelki filtrujące, ekspresy do kawy oraz kostkarki do lodu.