Prodiż - prosty sposób na domowe wypieki
Część z nas pamięta prodiż z czasów wczesnego dzieciństwa, kiedy w kuchni nie królowały jeszcze piekarniki. To sprytne, małe urządzenie bez problemu radziło sobie z codziennym wypiekaniem chleba, różnego rodzaju ciast, a także przygotowaniem mięsa (które wychodziło niezwykle soczyście).
Charakterystyczne cechy, które posiadał każdy prodiż do pieczenia, to okrągły kształt oraz brak możliwości regulowania temperatury. Dzisiaj technologia, jak i design poszły do przodu i w sklepach możemy natknąć się na prodiż prostokątny, prodiż z dwoma grzałkami czy inne dodatkowe funkcje, które uatrakcyjniają ten sprzęt.
Dlaczego powinienem mieć prodiż i czy jest potrzebny?
Zacznijmy od tego, że ten produkt, mimo że kojarzony z latami 80, zdobył nagrodę za najlepszy wynalazek roku 2001, ale to tylko ciekawostka, natomiast jego główną zaletą jest… oszczędność. Tak, prodiż elektryczny zużywa do 80% mniej energii niż korzystanie z dużego piekarnika. A skoro jesteśmy przy wymiarach - jest mały i poręczny, dlatego można cieszyć się nim np. na wyjazdach z rodziną. Jest sprzętem, który uznaje się za przenośny - ze względu na mocne uchwyty oraz małą wagę. Będzie także idealny do małych kuchni w bloku.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie prodiża?
Na rynku mamy naprawdę duży wybór tego typu sprzętów, więc przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie: do czego będziesz go używać. Dobry prodiż będzie miał odpowiednie wymiary, podwójną grzałkę (górna grzałka podgrzewa zawsze mocniej niż dolna, dlatego w pierwszej kolejności zadbaj o to, aby grzałka przy pokrywie miała dobre parametry), a instrukcja jest po polsku - kiedy w pośpiechu sprawdzamy informacje, lepiej mieć do nich jak najszybszy dostęp.
Wiele modeli ma także dodatki, jak np. podstawkę do podgrzewania jedzenia, możliwość dolania wody (np. przy pieczeniu mięsa) bez konieczności uchylania całej pokrywy czy kontrolki, które informują nas o zakończeniu pieczenia. Warto zainwestować w prodiż do pieczenia z dodatkowymi opcjami, ponieważ to wysokiej jakości produkt na każdą kieszeń.
Teflon i stal nierdzewna
Warto zwrócić uwagę na materiał, z którego jest zrobiony prodiż elektryczny. Powłoka wewnętrzna powinna być zrobiona z tworzywa, które zapobiega przywieraniu potraw, a co za tym idzie - przypalaniu ich. Wybieraj wśród: powłok teflonowych, stali nierdzewnej, wykończeń ceramicznych. Pokrywa wyposażona w szklane okienko, dzięki któremu będzie można podglądać stopień przygotowania potrawy, to element obowiązkowy, a uchwyty termoizolujące pozwolą zachować bezpieczeństwo przy przenoszeniu, nawet jeśli jest to prodiż z regulacją temperatury.
Pełen przegląd prodiży możesz zrobić w naszym sklepie Media Expert online lub w sklepie stacjonarnym, gdzie wyszkolony konsultant z pewnością pomoże przy wyborze sprzętu. Sprawdź także produkty z kategorii: szybkowary, kombiwary, parowary, ryżowary, szynkowary, piece do pizzy, cyrkulatory sous vide oraz garnki elektryczne.