Młynki do kawy – dla fanów nowoczesnych funkcji i koneserów stylu retro
Amatorów zapachu świeżo zmielonych, czarnych ziaren nie trzeba przekonywać, jak pożytecznym urządzeniem jest dobry młynek do kawy. Proste, funkcjonalne urządzenie pozwala zmielić ziarna na dowolną grubość i z wybraną mocą, dostosowaną do wymagań kawiarki, ekspresu ciśnieniowego lub ekspresu przelewowego. W zależności od własnych preferencji można zaopatrzyć się w wielofunkcyjny młynek elektryczny, odpowiadający potrzebom baristów, lub mały młynek ręczny w stylu retro. Ostatecznie liczy się efekt mielenia, jakość, aromat i smak otrzymanej mieszanki.
Pierwsze kryterium: manualny czy elektryczny młynek do kawy?
Modele elektryczne cieszą się dużym powodzeniem wśród osób ceniących szybkość mielenia ziaren. Procesem przygotowania kawy zdecydowanie warto się delektować, ale nie zawsze jest na to czas. Nowoczesne, elektryczne młynki do kawy to praktyczne rozwiązanie na co dzień – dodatkowym plusem są dość przystępne ceny. Model młynka dobieramy w zależności od tego, w jakim urządzeniu zamierzamy przygotowywać ulubiony napój. Przed zakupem warto upewnić się, że wybrany model posiada opcję regulacji stopnia i siły pracy. Młynki kawowe z najwyższej półki cenowej mogą posiadać nawet kilkanaście ustawień, precyzyjnie określających poziom rozdrobnienia ziaren.
Ręczne młynki do kawy cenione są z kolei za prostotę obsługi, łatwość czyszczenia i możliwość wykorzystania w plenerze. Modele w stylu retro, z drewnianą lub drewniano-stalową obudową, mają niepodważalny urok, któremu trudno się oprzeć.
Jakość pracy – młynki udarowe vs. młynki żarnowe
Młynki udarowe do kawy – czyli tzw. ostrzowe – to kategoria popularnych, powszechnie dostępnych urządzeń w dość przystępnych cenach. Kluczowa cecha? Rozdrabnianie kawowych ziaren metodą drobnego siekania. Niewątpliwą zaletą tej metody jest szybkość, wadą – możliwe przegrzanie ziaren, wpływające na walory smakowe napoju. Żarnowe młynki do kawy stanowią kategorię urządzeń zdobywających coraz większe grono fanów. Młynki wyposażone w żarna – stalowe, ceramiczne, płaskie lub stożkowe – cechują się bardzo wysoką dokładnością mielenia kawy w ziarnach. W otrzymanej mieszance nie ma drobinek i resztek. Zmielone drobno ziarna można wykorzystać w każdym typie kawiarki lub ekspresu – także w urządzeniach do przygotowania espresso.
Kryteria zakupu, których nie można pominąć:
- - moc pracy młynka,
- - pojemność pojemnika na ziarna,
- - regulacja poziomu mielenia ziaren,
- - mechanizm mielenia – żarna lub ostrza,
- - waga i ergonomiczna obudowa,
- - ważne funkcje – automatyczne wyłączanie, zabezpieczenie przed włączeniem bez zamkniętej pokrywy, możliwość programowania,
- - ciekawy design – obudowa stalowa, drewniana lub z tworzywa wysokiej jakości,
- - praktyczne ułatwienia – wyświetlacz LED, wyjmowany pojemnik na ziarna, nóżki antypoślizgowe,
- - łatwość czyszczenia,
- - możliwość zakupu elementów dodatkowych i części zamiennych.
Kategoria z urządzeniami, które zaspokoją potrzeby nawet najbardziej wymagających kawoszy. Młynek do kawy Bosch, młynek do kawy DeLonghi, czy młynek Hario i młynek BARATZA – zróżnicowana oferta, w której znajdziesz zarówno urządzenia o zaawansowanych funkcjach, jak i modele w korzystnej cenie.