Suszarka do grzybów - wiele zastosowań w jednym urządzeniu
Jesień to idealny moment na zrobienie zapasów suszonych grzybów. Suszarka do grzybów to urządzenie, w którym przez cały rok możesz suszyć również warzywa, owoce i zioła.
Suszarka do grzybów i owoców - jaką wybrać?
Nasze babcie suszyły grzyby, zawieszając „korale” z kapeluszy nad kuchnią kaflową. Współcześnie wielu osobom do suszenia grzybów służy ciepły kaloryfer (chociaż nie jest to zbyt higieniczne) lub kuchenka gazowa (co z kolei nie jest zbyt bezpieczne). Bardziej racjonalnym sposobem suszenia grzybów w domowych warunkach jest użycie do tego celu piekarnika. Jest to metoda dość szybka i skuteczna, ale niepozbawiona wad: - - piekarnik zajęty jest na wiele godzin, bez możliwości użycia go do innych celów,
- - duży pobór prądu – piekarnik elektryczny pobiera ok. 1,5-3 kW, a suszarka do grzybów około 800 W – rozwiązaniem może być bardziej oszczędny mini piekarnik,
- - suszenie w piekarniku gazowym jest mniej kosztowne, chociaż przynosi bardziej nieprzewidywalne efekty, poza tym we współczesnych domach króluje kuchenka gazowo-elektryczna z piekarnikiem elektrycznym, który ze względów bezpieczeństwa skutecznie wyparł swojego gazowego odpowiednika.
W tym kontekście wybór elektrycznej suszarki do owoców i grzybów wydaje się najwłaściwszy. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów suszarki do grzybów?
- - liczba sit – na nich rozkłada się produkty przeznaczone do wysuszenia, ich liczba i powierzchnia powinna być dobrana do ilości żywności, którą zamierzamy wysuszyć jednocześnie;
- - regulacja temperatury – istotna, gdy suszarka do grzybów ma posłużyć nam do wysuszenia również innych produktów (temperaturę dostosowuje się do zawartości wody w produkcie);
- - stopnie mocy – im więcej, tym lepiej – umożliwia to regulację szybkości suszenia;
- - timer/minutnik i automatyczny wyłącznik – pozwala to na ustawienie zakończenia pracy suszarki do grzybów i jej wyłączenia, gdy jesteśmy poza domem;
- - ochrona przed przegrzaniem – bardzo ważny mechanizm, który zapewnia bezpieczną pracę suszarki do grzybów i chroni przed awarią urządzenia – większość dobrej jakości suszarek posiada ten mechanizm, przykładem jest suszarka do grzybów Zelmer.
Jak działa suszarka do grzybów?
Suszenie to jeden ze sposobów konserwacji żywności, który pozwala przechowywać ją przez długi czas. Susząc grzyby, warzywa i owoce samodzielnie, mamy pewność, że są one dobrej jakości i nie zawierają żadnych chemicznych dodatków. Jak działa suszarka do grzybów? Domowa suszarka do grzybów działa na zasadzie przepływu ciepłego powietrza generowanego przez wentylator lub dmuchawę od dołu urządzenia. Powietrze wdmuchiwane jest na wszystkie „piętra” suszarki i powinno być rozprowadzane równomiernie.
Suszarka do owoców i grzybów - jaką moc wybrać?